Een Oosterse hanglamp voor jouw sprookje binnenshuis

Wat zijn Oosterse hanglampen?
Met een Oosterse hanglamp zorg je voor een 1001 nacht effect in je huis. Er zijn veel verschillende hanglampen in Oosterse stijl. Typerend is onder andere het snoer waar de lamp aan hangt. Dat is een stoere, metalen kabel die het gewicht van de lamp met gemak kan dragen. De lamp zelf is meestal een combinatie van metaal en mozaiek in glas. Het is gebruikelijk dat er meerdere kleuren in de lamp verwerkt zijn. Het licht is daardoor zeer sfeervol en warm.

Oorsprong van de Oosterse hanglamp
De Oosterse hanglamp is al eeuwenoud. Vroeger werden er kaarsjes in de lamp geplaatst. Dat kan tegenwoordig nog steeds, maar praktischer is een hanglamp met een peertje. De oorsprong van de Oosterse hanglamp ligt in Egypte. Door de tijd heen hebben echter veel meer culturen invloed gehad op de lamp. Dat zijn met name Turkije en India. Ook de stijl van Marokko zie je terug in veel lampen. De orientaalse hanglamp wordt wereldwijd steeds populairder.

Het uiterlijk van de hanglamp
Er is niet één soort Oosterse hanglamp: het is een breed begrip. Qua vorm worden vooral ronde elementen in de hanglamp verwerkt. Typerend zijn ook de puntige boven- en onderkant van de lamp. Je ziet vaak het volgende patroon: punt, kleine ovaal, grote ovaal, kleine ovaal en weer een punt. Het materiaal van de lampen bestaat veelal uit metaal en glazen mozaiek in verschillende tinten. Er zijn ook Oosterse lampen die volledig uit metaal bestaan. Het metaal heeft dan een patroon van gaatjes waardoor er een bijzonder lichteffect wordt gecreëerd. Vooral in hanglampen met Marokkaanse invloeden zie je ook zilver als materiaal terug. Dit sluit aan op de iconische zilveren dienbladen. Een orientaalse hanglamp is vaak aan de grote kant: een hoogte van tenminste 50 cm is gebruikelijk. Geef de lamp dan ook de ruimte die hij verdient.

Een Oosterse hanglamp in je interieur
Verlichting is een belangrijk onderdeel van je interieur. Een lamp valt meteen op. Daarom is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de armaturen waar je voor kiest. Kies voor een lamp die past bij de rest van je interieur. Je hoeft natuurlijk niet een volledige orientaalse woonstijl te hebben om een Oosterse hanglamp op te hangen. Wel is het belangrijk dat je elementen van de lamp terug laat komen in de kamer. Je kunt goed werken met de kleuren in de lamp. Komt er bijvoorbeeld roze in voor? Kies dan voor wat kussentjes in dezelfde tint. Als het frame van de lamp goudkleurig is, kun je dit ook verwerken als accent in je inrichting. Het is leuk om de Oosterse hanglamp te combineren met hier en daar wat andere Arabische elementen, zoals een theeset en een metalen dienblad op pootjes. Juist wanneer de rest van de kamer vrij rustig is, komt een Oosterse lamp prachtig tot zijn recht. De bijzondere kleuren en vorm vallen dan extra op zonder een contrast op te leveren. Zo past een orientaalse hanglamp ook goed in een modern interieur.

Een Oosters sfeertje
Een Oosterse hanglamp zorgt voor een relaxte lounge sfeer in de ruimte. Typisch Oosters is om op de vloer plaats te nemen. Wil je het exotische en relaxte effect stimuleren, kies dan voor veel kleden en kussens op de vloer. Kaarsen zijn een goede aanvulling op de verlichting van de lamp. Als je inspiratie zoekt voor de inrichting van je woonkamer, kan je een Oosterse hanglamp als uitgangspunt nemen. Kijk naar de verschillende elementen van de lamp en kies materialen en accessoires die hierop aansluiten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: